Van den Bosse NĂș!
Van den Bosse Nú!
Regelmatig geeft Marcel van de Bosse in Serooskerke een update van de ontwikkeling van zijn gewas en de werkzaamheden op zijn bedrijf.
Tekst: Andrea Disco
Beeld: Marcel van den Bosse
---
Publicatiedatum 5 oktober 2024 (nieuwsbrief 2024-40)
Seizoen 2024 - Peer
Het fruit van Marcel van den Bosse in Serooskerke is geplukt. “De peren waren niet extreem vroeg dit jaar. Wij zijn op 28 augustus begonnen met de Conference.” De Conference-percelen hebben wisselend gepresteerd. “De oudste bomen waren het beste gezet en hingen redelijk vol. Toch kwam ik niet aan de kilo’s die ik wilde. Ze waren minder dik dan anders.”
80 procent minder
De productie van de oudste perenbomen lag zo’n 20 procent lager dan gemiddeld genomen. De allerjongste bomen presteerden nóg minder. “Bij de aller-, allerjongste bomen was de oogst maar 20 procent, dus 80 procent minder. Echt heel mager. Ik zag het al in het voorjaar, die bomen waren veel minder gezet. Gelukkig was de kwaliteit wel goed en hadden we geen hagelschade.”
Van den Bosse is blij met de prijs die hij voor de Doyenne du Comice kreeg. “Die heb ik echt voor een heel mooie prijs kunnen verkopen. Jammer dat ik niet meer kilo’s had.”
Publicatiedatum 17 augustus 2024 (nieuwsbrief 2024-33)
Inflatie
Ook bij Marcel van den Bosse in Serooskerke is de pluk van de appels en peren aanstaande. “Zo gauw het augustus wordt, zijn de prijzen hét onderwerp van gesprek. Heb jij al wat gehoord? Wat doen de peren op het hout? Het bepaalt de stemming voor het verdere verloop.” Vooralsnog vallen de prijsgeruchten hem niet helemaal tegen. “Maar het is natuurlijk afwachten hoeveel kilo’s eraf gaan komen. Halen we 80 procent van de gemiddelde oogst, of blijven we steken op 70 procent? Dat weten we pas als we ze geplukt hebben.”
Niets opgeschoten
Gedreven door nieuwsgierigheid heeft Van den Bosse de prijzen van afgelopen jaren op een rijtje gezet en is daarmee gaan rekenen. “Daar ben ik eigenlijk best wel van geschrokken”, zegt hij. “Als je naar de inflatie kijkt, zou iets dat twintig jaar geleden 50 cent kostte, nu 70 cent moeten zijn. Dan kom ik tot de conclusie dat we helemaal niets zijn opgeschoten. We krijgen alleen de inflatie vergoed. Dat is veel te weinig!”
Nodig
Van den Bosse stelt: “Als je peren voor 70 cent op het hout kunt verkopen, is dat dan hartstikke goed? Als je een gemiddelde productie hebt, of misschien daar zelfs onder zit, dan heb je die 70 cent hartstikke nodig! Daar hoef je geen econoom voor te zijn. De kosten, lonen, brandstof, gewasbeschermingsmiddelen, zijn gigantisch gestegen. Alleen dierlijke mest is goedkoper geworden.”
Strak in het spel
Volgens Van den Bosse is het belangrijk dat telers zich hier bewust van zijn. “De klimaatverandering maakt het er niet makkelijker op. Ieder jaar is er wel wat. In welk jaar heb je nou echt een topproductie? En áls we die al hebben, zakt de prijs omdat er te veel is. Maar om de kostprijs laag te houden, moet je kilo’s plukken.”
En dat is niet het enige. “We hebben ook te maken met marktwerking. Als een koopman bij de een voor 60 cent kan kopen, gaat hij een ander geen 70 cent geven. Als iedereen strak in het spel blijft staan, moet het mogelijk zijn allemaal wat meer te beuren.”
---
Publicatiedatum 27 juli 2024 (nieuwsbrief 2024-30)
Insecten de baas
Vorig jaar mei heeft Marcel van den Bosse in Serooskerke een perceel Elstar aangeplant. Dit jaar kan hij daar het eerst van oogsten. “De appels hangen er mooi aan. Nog een maandje mogen ze doorgroeien en -rijpen. Hopelijk hebben we straks een mooi product om te verkopen.”
Insectendruk beheersen
Van den Bosse doet er alles aan om de insectendruk te beheersen. “Ik heb een alternatieve grasstrook, met veel klavers en andere kruiden. Daarmee lok in natuurlijke vijanden. Deze eten luizen, spint- en roestmijten. Ze kunnen zich tussen de kruiden goed verschuilen, dus ik hoop ze ook te houden.
Achterin heeft Van den Bosse nog een kippenkar geplaatst. De 50 kippen lopen lekker te scharrelen door de boomgaard. “Ook zij pikken insecten weg. Daarnaast leggen ze eieren, die ik in mijn winkel verkoop.”
Publicatiedatum 13 juli 2024 (nieuwsbrief 2024-28)
Nieuwe en verrassende dingen
Marcel van den Bosse uit Serooskerke teelt, naast peren en appels, ook wat aardbeien. “Dat doe ik nu al 25 jaar, maar ik vind het de moeilijkste teelt die ik heb. Na al die tijd kom ik nog steeds nieuwe en verrassende dingen tegen.” In een tunnelkas teelt hij vier teelten per jaar de eerste plantjes worden in februari geplant. “Altijd Elsanta. Die vind ik het stevigste en het lekkerste.” De eerste twee plantingen zijn goed gelukt. “Op 4 mei oogstte ik de eerste vruchtjes. Opvallend, maar of het nou een vroeg voorjaar is of niet, de eerste aardbeien pluk ik altijd op 4 of 5 mei.”
Fabriek maken mislukt
Inmiddels plukt Van den Bosse van de derde planting. “Ik dacht dat dit een makkelijke teelt zou zijn, omdat het voorjaar niet zo warm was. Maar dat valt tegen!” Net na het planten was het toevallig wél mooi weer. Daardoor zijn de planten te hard van start gegaan. “De kunst is altijd om eerst een fabriek van blad neer te zetten en daarna de bloemen. Dat is niet gelukt, dus het wordt geen topoogst.”
Bewondering
Over het algemeen vindt Van den Bosse de gemiddelde prijs voor aardbeien te laag. “De kostprijs is gewoon te hoog, als je te weinig kilo’s plukt. Ik heb bewondering voor de echte aardbeientelers, hoe zij het redden.” Gelukkig kan de vierde teelt nog veel goedmaken. “Deze heb ik zaterdag geplant. Ze staan er echt perfect bij. Hier heb ik hoge verwachtingen van.”
---
Publicatiedatum 15 juni 2024 (nieuwsbrief 2024-24)
Grasbanen herstellen
Eindelijk kan Marcel van den Bosse in Serooskerke de paadjes herstellen. “In dit gebied klagen we altijd over de droogte, dat is dit jaar niet aan de orde. Alles is kapotgereden en moet hersteld worden.” Dus zaait hij nieuw gras in. De kippen vinden dat geweldig. “Die hebben nu van alles te pikken. Ik hoop dat het weer goedkomt.”
Bloemenmengsel
Behalve gras zaait hij ook bloemenmengsel in. “Dat doe ik om de zes rijen. Vorig jaar heb ik dat voor het eerst gedaan. Ik kan nog steeds zien waar, want daar komen nog allerlei kruiden op.” Van den Bosse erkent dat hij hiermee wat aan de late kant is. “Ik had me stellig voorgenomen het dit jaar eerder te doen dan vorig jaar. Dat is niet gelukt, maar ik probeer het toch nog.”
Grote peren
Over de teelten heeft Van den Bosse niet veel te klagen. “De peren groeien erg hard door al die regen. De jongere bomen, jonger dan tien jaar, zijn minder goed gezet, dus daar krijg ik geen volle oogst. Maar daar heb ik ook weinig dunwerk dus dat is positief. De oudere bomen, op zwakke onderstam, zijn wel goed gezet, maar de hardgroeiende bomen hangen ook niet helemaal vol.”
Dunnen
Ook de appels geven vertrouwen. “Ook die groeien goed door.” In tegen stelling tot de peren, heeft hij hier wel veel dunwerk. “Door alle voorjaarsperikelen en de berichten over oppassen met dunnen, heb ik weinig gedund. Het was ook geen weer voor ATS, dus heb ik nu flink wat handwerk. Als de appels straks goed betaald worden, is dat niet erg.”
Publicatiedatum 25 mei 2024 (nieuwsbrief 2024-21)
Drijfmest op grasbanen
“Het is nog steeds nat”, begint Marcel van den Bosse in Serooskerke zijn verhaal. “Maar dat is geen nieuws.” Het heeft wel gevolgen voor de werkzaamheden. “Ieder jaar dien ik organische mest toe aan de bomenrij. Dat probeer is vóór half mei te doen. Maar dat gaat dit jaar niet lukken. Ik heb al een paar keer vastgezeten met de mesttank. Ik hoop het volgende week af te ronden.”
Flink geld toe
Van den Bosse doet het dit jaar ook anders dan anders. “Samen met mijn zoon heb ik de giertank verbouwd. We hebben er een zodebemester achter gemaakt. Zo neem ik ook de grasbanen mee en komt er wat minder drijfmest onder de bomen. Daar komt het toch wel terecht.” Achter deze verandering zit nog een andere gedachte. “Als in droge zomers het gras niet vitaal is, is het klimaat ook minder. Zeker nu de grasbanen zo kapotgereden zijn, wordt een mooie grasmat komende zomer een hele uitdaging. Organische bemesting van de grasbaan is goed voor het gras, je geeft er niet alleen stikstof mee, maar ook allerlei andere elementen.” Het uitrijden van drijfmest heeft nog een, niet onbelangrijk, bijkomend voordeel. “Het kost mij niets! Sterker nog, ik krijg zelfs geld toe”, vertelt Van den Bosse enthousiast. “Dit jaar zelf heel behoorlijk geld.”
Wisselende rui
Voor de rest ‘groeit het allemaal als kool, door al die nattigheid’. De jongste perenbomen, jonger dan 6 jaar, zijn eigenlijk te veel geruid. Aan de oudere bomen en de V-haag hangt nog wel voldoende. “Daar heb ik een keer Brevis opgezet. Ik heb getwijfeld over een tweede behandeling, maar op advies van de voorlichter zie ik daarvan af. Het is afwachten hoe het uitpakt.” De appels is ongeveer hetzelfde verhaal. “Alleen Jonagold is te veel geruid. Verder hangt het mooi. Hier en daar zie ik een hagelpitje, maar daar mag ik niet over klagen.”
Publicatiedatum 13 april 2024 (nieuwsbrief 2024-15)
‘Zetting is boven verwachting'
De peren van Marcel van den Bosse in Serooskerke zijn aan de afbloei begonnen. “Wel vroeg hoor, 10 april”, merkt hij op. Dat wil niet zeggen dat hij ontevreden is. “De zetting is boven verwachting! De eerste zijn al peertjes. Of er nog veel zullen afvallen, gaan we zien.”
Perenknopkever
Toch zijn er ook plekken in de boomgaard met minder knoppen. “Dat zijn de haarden met perenknopkever. Hopelijk is dit het laatste jaar, nu er een middel is dat in het voorjaar toegepast mag worden.” Met een drone heeft hij deze haarden in beeld gebracht, zodat hij die straks kan overslaan met chemisch dunnen.
Grasmat minder stevig
Een ander punt is de nattigheid. “De afgelopen weken heb ik continue tegen schurft gespoten. Het is eigenlijk te nat om te rijden, maar ik kon niet anders. De grasbanen zijn nu wel helemaal kapotgereden.” Van den Bosse maait minder om de biodiversiteit te stimuleren. “Maar daar wordt de grasmat niet steviger van. Hoe dat in de toekomst moet, is wel een dingetje!”
Tekst: Andrea Disco
Foto: Marcel van den Bosse