Schurft remmen
Publicatiedatum 27 mei 2023 (nieuwsbrief 2023-21)
Schurft remmen
Als onderdeel van de cursus biologische fruitteelt, door Gerjan Brouwer (Delphy) en Renske Petré (PCFruit), gingen de cursisten deze week op excursie naar biologische fruitbedrijven in Zeeland. Onder andere De Muyehof, van Pieter Jans Jansonius in Nieuwerkerk werd bezocht. Deelnemer Marius van de Water was onder de indruk van dit bedrijf. “De teler was voorheen onderzoeker fruitteelt bij het Louis Bolk Instituut in Bunnik. Toen hij het bedrijf kocht, is hij direct overgeschakeld op biologisch.” Het natte voorjaar bezorgt, zeker in de biologische teelt, de telers flinke kopzorgen op het gebied van schurft. “De telers hebben er hun handen aan vol.”
Vijf verschillende rassen
Het onderzoeksbloed van Jansonius blijft stromen. “Hij heeft vorige week een perceel aangeplant met vijf verschillende, appelrassen om de ontwikkeling van schurft en andere ziekten en plagen te volgen. Met name de schurftschimmel past zich aan, aan het ras en zou op deze manier geremd worden in zijn ontwikkeling. Jansonius wil bekijken of de ontwikkeling van schurft per ras verschilt. Deze kennis kan gebruikt worden om een nieuw fruitteeltsysteem te ontwikkelen.” De aanplant is gedaan in het kader van het project ‘Duurzame en innovatieve fruitteeltsystemen in Zeeland.’
Tekst: Andrea Disco
Foto: Marius van de Water