Schurft een oude bekende?
Publicatiedatum 26 februari 2022 (nieuwsbrief Grootfruit 2022-08)
Schurft een oude bekende?
Schurft heeft ons afgelopen jaar onaangenaam verrast. Na een aantal droge jaren, zorgde een natte meimaand in 2021 voor een aantal flinke infecties. Frank Eerland, adviseur bij Van Iperen, herinnerde de toehoorders hieraan, tijdens een webinar, deze week. Op het juiste moment de juiste middelen inzetten, kan een hoop ellende voorkomen.
Appel vs peer
Schurft op appel (Venturia inaequalis) is een andere schimmel dan die op peer. Ascosporen overwinteren op afgevallen blad van vorig jaar. Na een bepaalde bladnatperiode en temperatuur, ontstaat er een infectie. De eerste rijpe ascosporen zijn deze week al in België gevonden. Modellen kunnen een infectie voorspellen. Telers kunnen hier, via MijnIperen-omgeving, gebruik van maken om het optimale moment van preventief bestrijden te bepalen. “Als je schoon bent na de primaire periode, kun je normaal gesproken de schurft in appel de rest van het jaar goed onder controle houden.”
Conidiën
Perenschurft (Venturia pirina) is vaak lastiger te controleren dan appelschurft. Naast ascosporen overwinteren ook conidiën op het hout, als takschurft. “Conidiën hebben minder vocht nodig en kunnen daardoor veel makkelijker infecteren, zelfs ’s nachts.” Door de rol van conidiën is deze schurft veel lastiger te beheersen. “Soms duurt het wel drie jaar voor je weer schoon bent!”
Tijdig beginnen
Het advies van Eerland is om vooral op tijd te beginnen met de bestrijding! Weet waar en wanneer je de eerste besmettingen kunt verwachten. Zet de zwaarste middelen in op het moment van de zwaarste infectie. Zorg ook dat je spuittechniek in orde is! Een goede bedekking is essentieel voor een goed bestrijdingsresultaat!
Tekst: Andrea Disco
Foto: Van Iperen