Genomineerd: Mark Vernooij
Publicatiedatum 16 april 2022 (nieuwsbrief Grootfruit 2022-15)
Verkiezing Grootfruitteler van het Jaar
Genomineerd: Mark Vernooij
Mark Vernooij (29) is medefirmant van het familiebedrijf in Cothen. “Mijn vader en mijn oom hebben het bedrijf van mijn Opa voortgezet. Toen mijn oom, die 13 jaar ouder is dan mijn vader, met pensioen ging, kon ik instappen.” Dat is nu 5 jaar geleden. Dat dat zou gebeuren was vanzelfsprekend. “Als klein jongetje reed ik al mee op de trekker en ging ik al mee de bongerd in. Het is nooit in mij opgekomen om iets anders te gaan doen.”
Financieel beleid
Vernooij leerde het vak op de Helicon, nadat de HAS te hoog gegrepen leek. “Ik deed wel goed mijn best, maar de HAS was moeilijk. Toen ben ik naar Helicon overgestapt. Achteraf heb ik daar, heel misschien, toch een beetje spijt van. In de fruitteelt gaat het om grote bedragen. Al gaat het nu goed, het had fijn geweest als ik wat meer kennis had over het financiële beleid. Ik denk erover de TOP-opleiding van NFO nog eens te doen.”
Het bedrijf beslaat nu 25 ha, meest appel, 7,5 peer. Het fruit wordt afgezet via FruitMasters. De appels koelt hij zelf, sorteren deels. Voor de peren gebeurt dat elders.
Nieuwe rassen
De samenwerking met zijn vader verloopt naar volle tevredenheid. “We hebben beiden hetzelfde beeld van waar we naar toe willen. Soms is er wel eens discussie, maar we komen er altijd uit. We hebben het werk onderling verdeeld. De gewasbescherming, bijvoorbeeld, doe ik. Ook regel ik de afzet van de nieuwe rassen, Maribelle, Migo, Tessa, Mijn vader doet dat voor de Elstar en Conference.”
China-protocol
Voor Conference werken ze volgens het China-protocol. Dat is een lijstje dat ze af moeten vinken. Zo moet hij tweewekelijks monitoren op bacterievuur en werken met feromoonverwarring. Vruchten die lager hangen dan 50 cm komen niet in aanmerking. “Die snoeien we daarom weg.” Al dat extra werk levert een meerprijs op. “Alleen de supertopkwaliteit mag daar naar toe. Gemiddeld is dat 30 -40 procent van een partij. Het motiveert wel om zoveel mogelijk peren van supertopkwaliteit te telen.”
Cowboy
Het buiten bezig zijn met de natuur en de vrijheid bevallen hem goed. “Toch ben je soms ook net een cowboy. De natuur kan grimmig zijn. Een hagelbui en alles is weg.” Om dat risico te verkleinen, worden nu op 5,5 ha hagelnetten aangelegd. “Het zal een geruststelling zijn als dat over drie weken klaar is.” Ook fertigatie moet zorgen voor meer oogstzekerheid. “Wij denken niet aan schaalvergroting. Liever benutten wij de grond optimaal en zorgen we op een andere manier dat we meer fruit van topkwaliteit kunnen oogsten.”
1000 euro
De oplopende kostprijs baart hem wel zorgen. “Brandstof is erg duur geworden. Een nacht beregenen kost gewoon 1000 euro. Betonpalen zijn 20 procent in prijs gestegen. Waar gaat dat naar toe?” Gelukkig kan hij de kosten voor kunstmest wat drukken. “We doen met agrariërs uit de buurt aan kringlooplandbouw. Zo krijg ik drijfmest voor niets en kost het de boer minder om het af te voeren. Een win-win-situatie.”
Tekst: Andrea Disco
Foto’s: Mark Vernooij