Fruitteeltbedrijf van de Maand April 2024
Fruitteeltbedrijf van de Maand April 2024
Bloedbessen - Asch
Tekst: Aniek van den Brandt
Foto's: Bloedbessen
Deel 3/3 – Afzet
Het Betuwse bedrijf Bloedbessen levert al sinds 1995 hoge kwaliteit rode bessen in binnen- en buitenland. Na in de eerste jaren de teelt geoptimaliseerd te hebben, wordt inmiddels ook de afzet in eigen huis geregeld. Maxim Bloed (18) van Bloedbessen: “We wilden doorgroeien met ons eigen merk, zonder afhankelijk te zijn van andere partijen.”
Herkenbaar
“Vroeger ging de afzet van onze bessen via de veiling”, vertelt Bloed. “Maar dat paste niet bij onze groeiambities en was ook op financieel vlak niet erg aantrekkelijk.” Daarom werd er in 2010 gestart met een eigen afzettraject. “We hebben onze eigen, duurzame verpakking laten ontwikkelen, waarmee we herkenbaar zijn en ons onderscheiden van anderen.” Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want inmiddels is Bloedbessen uitgegroeid tot een begrip in de wereld van bessen.
Coloured
Na het succes van Bloedbessen, is er inmiddels ook een tweede merk bijgekomen: Coloured. “Bloedbessen is onze Premium Line en Coloured is de Top Line.” Lachend voegt hij toe. “De bessen van Coloured zijn overigens ook gewoon heel lekker en goed!” De familie Bloed levert haar rode bessen aan klanten in binnen- en buitenland. “Hier in Nederland is de rode bes best wel een luxeproduct en leveren we vooral aan horecagroothandels en speciaalzaken. Een groot deel van onze oogst gaat verder naar Frankrijk, Spanje en Oost-Europa. Daar zijn rode bessen heel populair.”
Deel 2/3 – Van stekje tot bes
Bloedbessen in Asch in de Betuwe is al jaren een toonaangevend bessenbedrijf, dat het volledige productieproces van de rode bes in eigen hand heeft. Maxim Bloed: “Van de opkweek van eigen plantmateriaal tot en met de afzet: we doen het allemaal zelf.”
Meerjarenproces
Om verzekerd te zijn van de beste kwaliteit planten, wordt het plantmateriaal door de familie Bloed zelf opgekweekt. Dat is een meerjarenproces: “Na het poten van de planten en knippen van de stekken, hebben de planten eerst een groeijaar nodig. Vervolgens duurt het nog minimaal één jaar voor we ervan kunnen plukken. Na zeven à acht jaar verjongen we de plant, door de grondscheuten op te laten komen en de oude takken weg te knippen. Na twaalf à veertien jaar vervangen we de plant”, legt Bloed het teelttraject uit.
Vier weken oogsten
De zomer staat bij Bloedbessen in het teken van oogsten. “Van half juli tot en met half augustus, zo’n vier weken per jaar, hebben we een drukke oogst van het Rovada-ras. Honderden scholieren uit de regio helpen ons daarbij mee. Na de oogst gaan de bessen de ULO-cellen in en start het koel- en bewaarproces, dat we heel nauwkeurig uitkienen”, vertelt Bloed. “Klimaatbeheersing en teeltmaatregelen, het komt allemaal heel precies.” Dankzij een strakke planning kunnen de Rovada’s tot april geleverd worden. “Daaropvolgend oogsten en leveren we Junifer, een vroeg ras voor de directe afzet.” Die afzet verzorgt de familie Bloed sinds 2013 overigens ook volledig zelf.
Deel 1/3 – Geschiedenis van het bedrijf
Maxim Bloed is met zijn 18 jaar nog jong, maar hij draait en werkt steeds meer mee in het bedrijf van zijn vader, Bloedbessen. “Ik heb tijdens mijn opleiding stage mogen lopen bij verschillende bedrijven en heb mooie teelten gezien, maar de rode bes blijft toch het speciaalst.”
Pionier
“In 1974 is mijn opa begonnen met het telen van allerlei soorten fruit. In de jaren ’90 gingen mijn oom en vader mee het bedrijf in en in 1995 werd de focus verlegd naar alleen rode bessen”, vertelt Bloed. ‘Bloedbessen’ was geboren. Inmiddels is het Betuwse familiebedrijf uitgegroeid tot een pionier in de fruitteeltsector, dat het volledige productie- en afzetproces van rode bessen in eigen hand heeft. Een trotse Bloed: “Dankzij een heel nauwkeurige teelt-, koel- en sorteerstrategie, leveren we jaarrond rode bessen van goede kwaliteit.”
Uitgebreid
Met drie locaties in Asch, Maurik en Neerijnen is Bloedbessen in de afgelopen jaren fors uitgebreid. En ook de familie Bloed groeide, met als resultaat dat de 18-jarige Maxim Bloed inmiddels steeds meer meewerkt in het familiebedrijf van zijn vader. Zijn liefde voor rode bessen werd hem met de paplepel ingegoten en wordt al werkende alleen maar groter. “De rode bes is een prachtig product, waar een bijzonder teeltproces aan voorafgaat. Alle details zijn daarin belangrijk. Ik zie het als een soort kunst om een goede kwaliteit en een goed bewaarbare bes te kweken”, vertelt hij.
Tekst: Aniek van den Brandt
Foto's: Bloedbessen