Familiebedrijf van de Maand November 2023
Familiebedrijf van de Maand November 2023
Familie Tetteroo - Meteren
Foto's: Annette Tetteroo
Deel 4/4
Opvolger
Gerard en Annette Tetteroo hebben twee zoons. De oudste, Gerco, is 20 jaar. Gerco heeft wel ambities om uiteindelijk in het bedrijf te komen. “Wij hebben hem wel geadviseerd eerst iets te gaan leren wat hij leuk vindt, iets niet-agrarisch. Hij ziet natuurlijk dat het allemaal niet zo makkelijk gaat. Mocht er ooit een kink in de kabel komen, dan heeft hij ook andere opties. Hij studeert nu bedrijfskunde op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Hij moet nog twee jaar.” Hun jongste zoon heeft niets met de fruitteelt. “Die gaat zeker een andere richting op.”
Zonnepanelen
Met opvolging in het vooruitzicht, blijven ook Gerard en Annette investeren. “Bovenaan ons wensenlijstje staan 80-100 zonnepanelen. Hopelijk kunnen we dat komend jaar realiseren. Vlak daaronder staat een andere trekker.” Op gebied van rassen, willen ze meer gaan in de richting van Wurtwinning. “En als we gaan vernieuwen, willen we de jonge bomen gelijk onder hagelnetten zetten. Vorig jaar zijn we honderd procent verhageld. Dat was echt niet leuk.”
Deel 3/4
De Fruitladder
Om fruitteler te worden, was niet echt de ambitie van Anette Tetteroo. “Nee, dat heb ik nooit gedacht. Maar wat ik wél wilde gaan doen, wist ik ook niet. Uiteindelijk heb ik de MEAO gedaan.” Op het bedrijf doet Gerard de teelt en Annette de allerhande zaken er omheen. “Ik doe de administratie, voorzie de plukkers van koffie en hou de kantine netjes. Ook help ik wel eens met dunnen, dat is veel goedkoper dan dat je dat door personeel laat doen. Daarnaast run ik een winkeltje met streekproducten, De Fruitladder.”
Snoeicursus
Die variatie en de afwisseling maken het voor Annette leuk. “Maar als iemand vraagt wanneer de pluk begint, of hoe er gesnoeid moet worden, dan moeten ze toch echt bij Gerard zijn.” Haar week is ruimschoots gevuld. Ze wil dan ook beslist niet naar snoeicursussen. “Het is heel goed dat die gegeven worden, maar ík ga daar niet heen. Dan moet ik dat straks óók nog doen! Als het echt nodig is, dan moet Gerard mij dat maar leren.”
Regio
Met hun 11 ha zijn ze, volgens Annette, niet zo groot. Dat noemt zij een voordeel. “Daardoor kunnen wij snel schakelen. Wij hebben ook niet zo heel veel mensen nodig voor de pluk. Met tien tot vijftien man kunnen we het redden. Met arbeidsmigranten werken wij niet, wij werken, nog steeds, alleen met mensen uit de regio.” Deze mensen komen via via binnen. “Maar ook dankzij de winkel komen we in contact met mensen. Je maakt eens een praatje en dan hoor je dat ze het wel leuk vinden om een paar dagen te komen plukken. In de omgeving kent bijna iedereen onze winkel, in het dorp word ik door Jan en alleman gegroet. Dat helpt ook mee”.
Toch merkt ze wel dat het steeds lastiger wordt om mensen te krijgen. “Ik denk dat dat komt door de latere pensioenleeftijd. Vroeger ging men al veel eerder met VUT, soms al met 58 jaar. Die mensen vonden het leuk om toch nog wat te doen. Tegenwoordig zijn ze 67 en hebben ze al zoveel jaar gewerkt, dat ze andere dingen willen gaan doen. Daar heb ik alle begrip voor.”
Deel 2/4
Tijdrovende werkzaamheden
In 1989 is Gerard Tetteroo in Meteren officieel in het bedrijf gekomen. “De samenwerking tussen vader en zoon verliep super. Zijn vader was absoluut niet ouderwets en ging met zijn tijd mee. Is ook altijd blijven investeren”, weet zijn vrouw Anette te vertellen. Vrijwel tot aan zijn dood, in 2016, werkte Pa nog mee. “Hij deed nog lang allerlei werkzaamheden die tijdrovend zijn, reed naar de veiling, spoot het onkruid als het weer het op een avond toeliet. Hij nam ons echt veel werk uit handen. We missen hem enorm, als mens en als werknemer.” Ook toen het werken echt niet meer ging, was Pa nog regelmatig in de boomgaard te vinden. “Op het laatst kon hij niet meer lopen. Toen hebben we hem thuis opgehaald. Zo reed hij zelf met een golfkarretje door de boomgaard in. Ging hij kijken bij het appels plukken, maakte een praatje. De fruitteelt was zijn leven.”
Van de hoed en de rand
Toen Gerard Annette ontmoette, heeft hij haar niet direct verteld dat hij fruitteler was. “Mijn ouders hadden ook een fruitteeltbedrijf. Daarom wist hij dat ik heel goed wist wat dat allemaal inhoudt. Hij was bang dat ik dat niet leuk zou vinden en mij daardoor kwijt zou raken”, lacht Annette. Maar daar hoefde hij niet bang voor te zijn. “Ik heb ook altijd thuis meegewerkt, dus ik ben inderdaad heel wat gewend. Ik ken de risico’s van het ondernemen, ik weet van de hoed en de rand. Ook bij ons thuis zijn we wel eens verhageld.”
Deel 1/4
Annette (50) en Gerard (53) Tetteroo runnen samen een fruitteeltbedrijf in Meteren. Ze telen daar 9,5 ha appels en 1,5 ha peren. Ook staan er wat pruimen en kersen voor de huisverkoop. Het rassenpalet is gevarieerd, Elstar, Jonagold, Goudrenet, Kanzi, Wellant, Wurtwinning. Annette: “We hebben ze zo uitgekozen dat de pluk mooi na elkaar valt. Zo kunnen we langer plukken met minder mensen.”
De eerste
Hun streven is om overal de eerste mee te zijn. “Wij dunnen, bijvoorbeeld, volop. Dat kost wel meer arbeid maar daardoor kunnen twee of drie dagen eerder plukken. De prijs is dan beter, we hebben geen koelkosten en geen uitval.” Ze proberen alles vers te verkopen. “Soms lukt dat niet helemaal, bijvoorbeeld met de Jonagold. Dan hebben we ook nog twee koelcellen, waarin we kunnen bewaren.” De afzet verloopt via FruitMasters.
Oom van Pa
Ooit was het bedrijf eigendom van een oom van de vader van Gerard. “Toen die overleed, hebben mijn schoonouders het overgenomen”, schetst Annette de historie. “Mijn schoonvader heeft vroeger in het fruit gewerkt bij Hagendoorn in Echteld, nu is daar de Duikenburg. Later is hij chauffeur geweest bij Hordijk pallets. Mede door goede adviseurs en via bijeenkomsten werd mijn schoonvader een goede fruitteler.” Haar man Gerard werkt al van kinds af aan mee in de boomgaard. Alles wees erop dat hij het bedrijf zou overnemen. Annette: “Hij is naar de MAS in Tiel gegaan en is daarna, na zijn stageperiode elders, thuis gaan werken.”
Tekst: Andrea Disco
Foto's: Anette Tetteroo