Familiebedrijf van de Maand Februari 2023
Familiebedrijf van de Maand Februari 2023
Fruitbedrijf de Kat Angelino - Kesteren
Deel 4/4
Klasse 1-fruit
Dit najaar zal Fruitbedrijf de Kat Angelino in Kesteren ze een perceel met Tessa inplanten. “Het aanbod van vrije appelrassen is de laatste jaren te groot door concurrentie uit de rest van Europa, maar ook door teveel aanbieders in Nederland. Wij zien als bedrijf een beter rendement in clubrassen zoals Kanzi, Tessa, Natyra of Migo. Wel moet er goed gekeken worden voor wíe we appels gaan telen, in plaats van telen en dan kijken of er een afnemer voor is", aldus Roy de Kat Angelino.
Genoeg
Ambitie om nog groter te worden, heeft de familie voorlopig niet. Tessa komt ter vervanging van een oud perceel Jonagold. Roy: “Wij streven ernaar om meer te halen uit hetgeen we nu hebben, om dat steeds beter te doen. Het is onze uitdaging om nóg meer kilo’s klasse 1-fruit van een ha te halen. Sinds de aanschaf van een tractor met GPS, zijn we gaan experimenteren met drones. De daarmee ontwikkelde taakkaarten worden gebruikt voor wortelsnoei, dunning en bemesting, voor een egale aanplant en productie.”
Wat hem wel zorgen baart zijn de steeds maar toenemende eisen en regels. “De ene certificering is gehaald of de volgende is in aantocht. Wanneer is het genoeg? Ik denk dat we als fruittelers best wel trots mogen zijn op de manier waarop we nu telen.”
Actief
Roy zal over een aantal jaren het bedrijf overnemen. “Het bevalt me hier goed! Tijdens mijn studietijd heb ik natuurlijk ook links en rechts stages gelopen. Die waren ook prima en interessant, maar ik heb een zwak, en blijf altijd een zwak houden, voor ons familiebedrijf.” Wanneer de overname precies zal zijn, daar heeft hij nog geen idee van. “Als (bijna)60-ers zijn mijn ouders voorlopig nog wel actief. Ze hebben er ook nog plezier in en ik vind het fijn dat we het samen tot een succes maken. Wat ons betreft gaat dit zo nog even door.”
Deel 3/4
Fruitautomaat
Roy de Kat Angelino werkt graag buiten. Niet voor niets is hij in het samenwerkingsverband verantwoordelijk voor het buitengebeuren. “Samen met Arco, onze vaste medewerker, doe ik het werk in de boomgaard. Mijn vader houdt zich bezig met het sorteren en verpakken van het fruit dat we zelf afzetten. Daarnaast zorgen mijn ouders dat de goedlopende fruitautomaat gevuld blijft.” Zij waren een van de eersten die met een fruitautomaat begonnen. “Daarvoor verkochten we fruit in de schuur, maar dan moest er altijd iemand aanwezig zijn. De automaat is een goed alternatief en 6 dagen per week geopend.”
134 vakjes
De automaat heeft 134 vakjes. Daar zitten veel verschillende producten in, zoals Conference, Doyenne, Gieser Wildeman, Elstar, Jonagold, Golden, Wellant, Santana, Dijkmanszoet en Rode Boskoop. Daarnaast verkopen ze ook sappen en seizoensfruit zoals kersen, aardbeien en pruimen. “Wij verkopen ons fruit dus via onze automaat, daarnaast zijn we lid van Fruitmasters.”
Deel 2/4
Vakmanschap
Sinds 2018 zit zoon Roy de Kat Angelino ook in het bedrijf van zijn ouders. In tegenstelling tot zijn vader, wist Roy al van jongs af aan dat hij fruitteler zou worden. “Ik weet niet anders. Mijn hele kindertijd speelde zich rond het fruitteeltbedrijf af. De keuze voor de fruitteeltopleiding in Geldermalsen was niet moeilijk.”
En ook de juiste, blijkens het genoegen waarmee hij zijn dagen in de boomgaard doorkomt. “Ik sta met plezier op, ongeacht het weer. De laatste jaren hebben we geïnvesteerd in nieuwe machines waaronder een elektrische hoogwerker met een dak, dat is fijn als het regent.” Hij is graag buiten met de teelt bezig, om straks een perfect eindproduct te kunnen oogsten. “Als dat weer is gelukt, geeft dat zoveel motivatie om de volgende cyclus te starten.”
Seizoenen
Wat Roy ook aanspreekt is het werken met de verschillende seizoenen. “Ieder seizoen heeft zijn eigen uitdagingen. Dan is het de vorst die spelbreker probeert te zijn, de volgende keer zijn het de droogte of hitte. Steeds moet je, op tijd, de juiste keuzes maken om de teelt succesvol af te ronden. Daar heb je vakmanschap voor nodig, daar hou ik van.”
Deel 1/4
Fruitbedrijf de Kat Angelino in Kesteren wordt gevormd door vader Dick (61), moeder Ina (59) en zoon Roy (30). Samen telen ze 23 ha appels en peren.
Het bedrijf is in 1920 ontstaan in Ochten, als een gemengd bedrijf met vee en fruit. “Mijn opa had een veevoerhandel. Een neef van mijn opa ging alleen verder met de fruitteelt. Mijn vader is daar op jonge leeftijd gaan werken nadat hij de fruitteeltschool in Tiel had afgerond. Uiteindelijk vormden ze samen een maatschap.” Die neef van opa had zelf geen kinderen. “Vandaar dat mijn vader het bedrijf uiteindelijk kon overnemen”, vertelt Roy.
Zachtfruit
In de jaren ’80 is het bedrijf zich meer gaan toeleggen op de teelt van hardfruit. Voorheen teelden ze ook nog zachtfruit, zoals aardbeien, bessen en pruimen, maar hun interesse lag meer bij de appels en peren. Ook de prijzen van zachtfruit werden steeds slechter in die jaren. In 2000 trad Ina toe tot de maatschap. “Mijn moeder werkte op een boekhoudkantoor. Logisch dat ze uiteindelijk ook officieel deel ging uitmaken van het bedrijf. Nu doet ze nog steeds de loonadministratie, boekhouding en helpt ze waar nodig. In het seizoen hebben we 25 à 30 personen aan het werk, die we gedeeltelijk zelf huisvesten. Ook dat regelt mijn moeder allemaal.”
Tekst: Andrea Disco
Foto’s: Fruitbedrijf de Kat Angelino