Familiebedrijf van de Maand Augustus 2023
Familiebedrijf van de Maand Augustus 2023
Van Oers Fruit - Prinsenbeek
Deel 4/4
Vol vertrouwen
Een groot bedrijf, zoals Van Oers Fruit in Prinsenbeek, behoeft veel personeel. Per jaar hebben ze ongeveer 200 à 250 mensen in dienst. Die komen voornamelijk uit Roemenië. “Dat zijn eigen mensen, we werken niet met een uitzendbureau. Ze komen via via binnen. Zo nemen we ze ook aan. Het werkt het beste als een werknemer iemand aanbeveelt”, legt Ilse uit. Voor de helft van de mensen regelt Van Oers onderdak. De rest regelt dat zelf.
Duurzame toekomst
Martijn en Ilse kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Ilse: “Ons streven is het bedrijf klaar te maken voor de langere termijn, voor een duurzame toekomst. Zo willen we een nóg betere kwaliteit telen met minder arbeidsbehoefte en minder energie. Om daarvoor de juiste rassen te vinden, zal een uitdaging zijn. Daarnaast willen we investeren in meer wateropslag, zodat we de pieken beter kunnen opvangen.” Joost en Edith zullen de komende jaren nog wel volledig deel uit blijven maken van deze toekomst. Joost: “Over een jaar of vijf, willen we het wel wat rustiger aan gaan doen. Dan willen we wat meer tijd vrijmaken voor andere dingen. Helemaal stoppen, zie ik nog niet gebeuren. Zolang het kan zullen wel altijd betrokken blijven, verwacht ik.”
Deel 3/4
Natuurlijke rolverdeling
De rolverdeling binnen Van Oers Fruit is eigenlijk een natuurlijk proces geweest. De mannen zijn verantwoordelijk voor de teelt. “Daar ligt mijn kracht niet”, zegt Ilse. “Wij vullen elkaar juist mooi aan.” Daarnaast is Joost, samen met Ilse, verantwoordelijk voor de algemenen zaken. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de planning. Omdat wij zeven locaties hebben, is dat extra belangrijk. Welke kas plant je wanneer. Maar ook zorgen dat er voldoende personeel op de diverse locaties is, dat op het goede moment het juiste werk verricht. Ook verzekeringen en bancaire zaken moeten geregeld worden.” Edith houdt, samen met Ilse, zicht op de financiën en samen regelen ze de loontechnische zaken.
Jaarrond
Martijn regelt, naast zijn werk in de kas, de operationele zaken rondom de in- en verkoop, maar ook de werkplanning en de oogst. Martijn: “We hebben een eigen verpakkingshal. We verkopen via Veling Hoogstraten. Als zij een klant hebben die een speciale verpakking wil, leveren wij dat omdat wij dat hier aan huis kunnen regelen.”
Hun flexibiliteit is de grote kracht van Van Oers Fruit. Ilse: “Wij hebben jaarrond, dus 365 dagen per jaar, aardbeien. Dat is uniek. Wij kunnen leveren wat de klant wil. Omdat we zo groot zijn, kunnen we wat makkelijker schuiven met product en personeel. Daarom kunnen we ook snel leveren, als het moet.”
Deel 2/4
Recht op het doel af
Voor Martijn van Oers was het al snel duidelijk dat hij in het ouderlijk aardbeienbedrijf wilde stappen. Hij vertelt dat hij van kinds af aan de aardbeienteelt al leuk en mooi vond. “Mijn hele schoolcarrière was gericht op het doel het ouderlijk bedrijf in te gaan. Na de middelbare school, koos ik voor MBO Tuinbouw. Daarna heb ik de HAS bedrijfskunde in Den Bosch nog gedaan. Toen ik dat op zak had, ben ik gelijk het bedrijf ingegaan.”
Voor Ilse lag dat anders. “Ik heb in eerste instantie voor iets heel anders gekozen, HBO Bouwmanagement en Vastgoed. Ik kreeg een baan als projectontwikkelaar. Dat vond ik leuk, maar bleef mij altijd betrokken voelen bij wat er thuis gebeurde. In het weekend en, als het druk was, ook ’s avonds hielp ik ook nog gewoon mee. Vorig jaar heb ik toch de keuze gemaakt om het bedrijf in te gaan.”
Processen veranderen
De laatste jaren is het bedrijf heel rap gegroeid. Dat bracht haar op die andere gedachte. “Als zo’n bedrijf flink groeit, komen daar allerlei processen bij kijken. De organisatie, het financiële gebeuren, personeel, álles verandert. Dat vond ik eigenlijk wel zó interessant, dat ik toch besloot om in het bedrijf te gaan.” Ilse heeft nog geen moment spijt van de ommezwaai gehad, ook niet dat ze geen tuinbouwopleiding heeft gevolgd. “Het is vooral het denkniveau waar het om gaat en kennis komt altijd van pas.”
Generaties versterken elkaar
Joost vindt het geen enkel probleem dat de jongere generatie tot het bedrijf is toegetreden. “Het geeft je ook nieuwe inzichten. Je gaat wat makkelijker met de moderne tijd mee. Bovendien is het fijn als je meer steun krijgt bij een beslissing en een besluit breder gedragen wordt.” Goedbeschouwd is de combinatie van twee generaties juist een voordeel. “Dat versterkt elkaar omdat beide generaties vanuit een ander gezichtsveld werken. Daarnaast houdt het een bedrijf sterk. Als je geen opvolger hebt, bestaat de kans dat je geen stappen meer zet waardoor je achter gaat lopen.”
Deel 1/4
Ze zitten gezellig bij elkaar, rondom de telefoon die op de speaker staat. Joost (55), Edith (55) en hun kinderen Martijn (29) en Ilse van Oers (27) vormen samen het familiebedrijf Van Oers Fruit, op zeven locaties rondom Prinsenbeek. Ze doen dan ook samen dit interview. Ze telen op 26 ha aardbeien. Alles is bedekt, met glas of met folie. Daarnaast stekken en vermeerderen zij hun eigen plantmateriaal en kweken ze hun trayplanten zelf op. “Dat doen we ook voor wat vaste klanten”, vult Joost aan.
Tomaten
De start van Van Oers Fruit dateert van 1989. Joost: “Edith en ik komen beiden uit een tuindersgezin. Mijn vader teelde tomaten en komkommers, mijn schoonouders aardbeien. Rond ’89 zijn wij verhuisd naar Prinsenbeek. Wij wilden ook graag een tuinbouwbedrijf. Onze broers hadden de ouderlijke bedrijven overgenomen. Ineens kregen wij de kans om een bestaand glastuinbouwbedrijf van 2 ha over te nemen. Daar zijn we met tomaten begonnen.” De aardbeien kwamen een paar jaar later. “Edith is op een gegeven moment met buitenaardbeien begonnen. In 1993 hebben we er een buitenperceel bijgekocht.”
Aardbeien onder glas
De volledige overstap naar aardbeien volgde in 1997. “Toen zijn we ook aardbeien onder glas gaan telen. We zagen dat de aardbeien steeds meer rendeerden en durfden de stap te nemen.” Door de aankoop van andere bedrijven, groeide het areaal stukje bij beetje. “We hadden vrij snel in de gaten dat bedekt telen veel beter was. Daarom zijn we op de buitenpercelen begonnen met de vermeerdering en de opkweek van onze eigen trayplanten.” Zeker zijn schoonouders kijken met belangstelling hoe de volgende generaties te werk gaan. “Zij hadden alleen vollegrondsaardbeien. Nu ze wat ouder worden, komen ze wat minder vaak kijken, maar ze zijn nog steeds geïnteresseerd.”
Tekst: Andrea Disco
Foto’s: Van Oers Fruit