Ben jij goed voor je mensen, zijn zij goed voor jou
“Ben jij goed voor je mensen, zijn zij goed voor jou”
Op de vruchtbare grond in Bergharen teelt Jan-Willem Berben, samen met zijn broer Harm 18 ha appels en 8 hectare peren, verdeeld over diverse rassen.
![]()
Aanleiding voor het bezoek is de kanjer van een Goudreinet die hij heeft geoogst. “We hebben hier maar een paar rijtjes van, vooral bedoeld voor de verkoop in onze fruitautomaat”, zegt Jan-Willem Berben. Veel consumenten weten de fruitautomaat goed te vinden. Maar de meeste appels en peren leveren zij aan Fruitmasters. Berben Fruit teelt acht verschillende appelrassen, waaronder Delcorf, Tessa, Kanzi, Elstar en Royal Gala. Ook peren in diverse variëteiten: Migo, Conference en Triomphe de Vienne.
Clubrassen
Op het terrein van Berben Fruit staan twee bedrijfsruimten met koelcellen met een totale capaciteit van ongeveer 1 miljoen kilo. Dit zorgt ervoor dat er het hele jaar door kan worden geleverd aan Fruitmasters. De clubrassen zoals Kanzi gaan direct na de oogst naar Fruitmasters, waar alle rassen door hen worden bewaard en vermarkt.
Lang plukseizoen
Berben Fruit teelt al drie generaties appels en peren, de vierde generatie doet langzaam aan haar intrede in het familiebedrijf en vader van 86 komt nog elke dag. Tijdens de pluk doet hij gewoon mee met de medewerkers. “We starten eind juli met de oogst van Delcorf. Dit jaar loopt de oogst tot eind oktober.”
Berben Fruit werkt alleen met Poolse medewerkers. “In totaal ongeveer 20 tijdens de piek. Nu aan het eind van het seizoen zijn er nog 12 over. Er is een beetje verloop in de medewerkers.” Berben schat in dat jaarlijks eenderde van de medewerkers nieuw is en tweederde terugkeert.
Werkwijze eenvoudig houden
“Het grootste probleem is om de mensen langer hier te houden in de periode dat er iets minder te doen is, vergeleken met de piekperiode. Dat is lastig bij de pluk van late rassen.” Over het algemeen is de ervaring van Jan-Willem Berben dat medewerkers goed zijn voor jou, als jij goed ben voor je medewerkers. Om de pluk makkelijker te maken, wordt gewerkt met zelfrijdende pluktreintjes. Hiervoor maakt Berben Fruit alleen gebruik van Iseki-trekkers. “We willen de werkwijze eenvoudig houden. Dan kan iedereen met de machines uit de voeten. We hadden ooit verschillende merken trekkers, maar die werkten allemaal net even anders.”
![]()
Kosten stijgen
Na een goede oogst is de hoop nu gevestigd op goede prijzen. “De afgelopen jaren hadden we geen klagen. Maar de kosten stijgen enorm, dus het fruit moet ook wel een behoorlijke prijs opbrengen.”


Menu














































































