B&B Humidification
B&B Humidification
Wellicht heeft u hen tijdens de Fruitteelt Vakbeurs in Houten getroffen: Martin Buijs en zijn team van B&B Humidification, leveranciers van luchtbevochtigingsapparatuur. Eén van hun klanten is Van den Brink B.V. uit ’t Goy. Ik sprak met directeur Ton van den Brink.
Foto's: Brink fruit B.V.
“Van oudsher komen wij puur uit de fruitteelt”, vertelt Ton als ons interview begint. “Zo’n 30 jaar geleden zijn we ook begonnen met fruit sorteren, daarna kwam daar koeling bij. Ons bedrijf bestaat dus uit drie delen. Koelen is tegenwoordig het belangrijkste onderdeel.”
Van den Brink koelt het fruit van eigen teelt maar ook voor een groot gedeelte voor derden. Naarmate er gedurende het seizoen cellen vrijkomen, is er ook ruimte voor importfruit: meestal appels en peren, maar ook druiven, citrus- en andere AGF-gerelateerde producten.
Om hun klanten te kunnen blijven bedienen, bouwt Van den Brink sinds oktober vorig jaar een geheel nieuwe koelfaciliteit met sortering op het eigen terrein in ’t Goy. De bestaande ammoniakinstallatie zal hierbij worden uitgebreid naar de nieuwe cellen. Misschien een open deur, maar wat is de reden van hun keuze voor ammoniakinstallaties? Ton: “Natuurlijk zijn deze zeer energiezuinig. Daarnaast is onze ervaring dat je met ammoniak het beste peren kunt bewaren. Als dienstverlener zijn we er dagelijks mee bezig om de koeling zodanig te finetunen dat we de peren zo strak en fris mogelijk kunnen bewaren. Het is voor ons een sport, we sleutelen er de hele dag aan. Tijdens het sorteerproces wordt er met elkaar over gepraat, het product kun je dan goed beoordelen en we willen dat onze klanten tevreden zijn. We vragen ons dan steeds af: ‘Wat kunnen we nou nog beter doen?’ Daar hoort een ammoniakinstallatie bij, wij vinden dit veruit het beste koelmiddel.”
Ook bevochtiging hoort erbij dus? “Klopt, goed koelen doe je onder andere met bevochtiging.
Wij doen dat op twee wijzen. Met de inslag tijdens oogst bevochtigen we bij de cellen met meer vocht. Want koelen droogt uit, maar doordat je een beetje vocht meegeeft breng je wat je eruit trekt door het koelen weer terug in de cel. Dit is puur ultrasoon vocht, dat is de kleinste soort druppel. Eigenlijk mist dus. Dat vinden wij een hele mooie manier om in die inslagperiode het fruit terug te koelen.”
Hij vervolgt: “In de inslagperiode gebruiken we ook mobiele bevochtigers die een hogere capaciteit ultrasoon vocht kunnen produceren. Hierdoor krijgt het fruit een extra buffer waardoor uitdroging voorkomen kan worden. Ten tweede kijken we later in het seizoen hoe het fruit zich gedraagt, het gaat dan om de peren. We maken dan per partij een plan hoe we die peren nog een beetje mee kunnen bevochtigen. Dit zijn kleine hoeveelheden, wij noemen het ‘bevochtigen met de handrem erop’. Dat kun je doen door maar een paar liter per dag in te brengen. Omdat het ultrasoon vocht is dat zich als een nevel verspreidt, breng je met een paar liter vocht toch een ander klimaat in die cel.”
Van den Brink maakt gebruik van de Black Hannibals van B&B Humidification. “Die laat je dan een aantal keer per dag bevochtigen op een bepaald moment van het koelen. Je kunt dat op verschillende momenten in het koelproces doen, bijvoorbeeld tussen de koelacties in of tijdens de nadraaiventilatie. Dat laatste is wanneer wij juist mee bevochtigen. Ook de plaats van de uitblaas van de bevochtiger is belangrijk. Het gaat om het bijpunten van je koelproces. Daarom gebruiken we het ook heel weinig. We kijken echt naar het seizoen en de partijen of het nodig is. Maar inslagbevochtiging doen we altijd. Je wilt de temperatuur snel naar beneden hebben. Hierdoor is het nodig om met vocht te compenseren.”
Van den Brink werkt nu zo’n vijf jaar samen met B&B Humidification. “Ik vind dat ze de juiste prijs-kwaliteitverhouding hebben. Daarom willen wij verder uitbreiden met ultrasone bevochtiging. Je kunt ook hogedrukbevochtiging gebruiken, maar dan breng je juist veel water in de cel en dat wil je niet. Wij hebben bewust hiervoor gekozen: minder vocht en beter te reguleren.” Een andere reden dat ze kozen hebben voor de apparatuur van B&B Humidification, is omdat het een vrij eenvoudige methodiek is. “We hebben de bevochtiging van B&B Humidification gekoppeld aan de nieuwe software van het koelprogramma van Van Kempen koeltechniek. Elke keer wanneer we koelen, kunnen we het bevochtigen direct aansturen. Hierbij registreert het systeem automatisch hoeveel vocht er is ingebracht.”
Hun ervaring met B&B Humidification is goed. “Bevochtiging is iets waar je controle over moet hebben, het vergt extra tijd en is maatwerk. Bevochtiging is daarbij onderhoudsgevoelig. B&B heeft materialen waar wij goed mee kunnen werken. We gaan nu nieuwe cellen bouwen en gaan opnieuw met hen onderhandelen. Dat doen we met meerdere partijen, maar zij zijn zeker in beeld.”
B&B Humidification heeft sinds kort een nieuwe medewerker: Joost Bakker heeft plaatsgemaakt voor Martijn Barink. Martin Buijs en hij staan voor u klaar voor advies en informatie. De website www.bbhum.nl is momenteel in onderhoud, maar voor vragen kunt u terecht via info@bbhum.nl of via het nummer +31 (0)35-5245410.